Zverejnené: 03.06.2024

Thomas Piketty


Thomas Piketty je francúzsky ekonóm, ktorý sa preslávil filmom Le Capital au XXIe siècle. V roku 2014 získal Piketty medzinárodnú slávu vďaka anglickej publikácii Capital in the Twenty-first Century. Jeho takmer 700-stranový nečakaný bestseller sa stal aj predmetom živej diskusie medzi liberálmi a konzervatívcami o ekonomickej nerovnosti, rozdeľovaní bohatstva a budúcnosti kapitalizmu.

Pikettyho hlavné tvrdenie v Kapitále v dvadsiatom prvom storočí bolo, že existuje ústredný rozpor kapitalizmu. Tvrdil, že priemerná návratnosť kapitálu prevyšuje mieru ekonomického rastu, takže bez protichodných faktorov – ako sú prvá a druhá svetová vojna, veľká hospodárska kríza v 30-tych rokoch 20. storočia alebo špecifické vládne opatrenia – zdedené bohatstvo porastie rýchlejšie ako zarobené bohatstvo, to vedie k neudržateľným úrovniam ekonomickej nerovnosti, ktorá by mohla ohroziť demokraciu.

Pikettyho recept na krízu nerovnosti bola zmena daňových politík vrátane ročnej progresívnej globálnej dane z finančných aktív až do výšky 2 percent z majetku nad 6,6 milióna dolárov. Pretože si uvedomil, že tento cieľ je utopický, odporučil regionálne dane z majetku, 80-percentnú daň z príjmov nad 500 000 USD (alebo alternatívne 1 milión USD) a 50 – 60 percentnú daň z príjmov 200 000 USD alebo viac. Účelom dane z príjmu by nebolo zvýšenie príjmov, ale odstránenie takýchto vysokých príjmov.



 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách